Hier willen we graag eens het licht werpen op de ontwerper van de tijdloze Eames DAR stoelen, die vandaag de dag op het gebied van woninginrichting nog steeds heel populair zijn. Er zijn een aantal van die meubelontwerpen die blijkbaar nooit uit de tijd raken en dat is precies wat er aan de hand is met het ontwerp van de Eames DAR stoel. De ontwerper van deze stoel heet Charles Eames.

Het leven van Charles Eames

Charles en Ray EamesCharles Eames werd in 1907 geboren in St. Louis in Missouri in de Verenigde Staten. Op 14-jarige leeftijd werd zijn interesse in architectuur en ontwerp gewekt toen hij ging werken bij de Laclede Steel Company. Zijn volgende carrièrestap was een studie architectuur aan de Universiteit van Washington. Er wordt gezegd dat zijn professoren zijn ideeën over architectuur niet konden waarderen; ze werden bestempeld als té modern. In 1936 werd hem door de Cranbook Academy of Arts een beurs aangeboden. Hier ontmoette hij ook zijn toekomstige vrouw Ray Kaiser waar hij in 1941 mee trouwde.

Het werk van Charles Eames

Het was al heel snel duidelijk dat Charles Eames een heel eigen kijk had op ontwerp, maar dat niet alleen. Hij stond er ook om bekend dat hij heel goed en op een creatieve manier overweg kon met de moderne technologieën die op dat moment voorhanden waren. Eén van zijn eerste successen was de designprijs die hij samen met zijn collega Eero Saarinen in 1940 won tijdens de wedstrijd ‘Organic Design in Home Furnishing’ van het Museum voor de Moderne Kunsten in New York. De Eames DAR stoelen, die hij in 1948 voor het eerst presenteerde, werden helemaal een groot succes tot vandaag aan toe. Maar we mogen de roem niet alleen aan hem toeschrijven, ook zijn vrouw Ray Kaiser speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van deze meubels. Charles overleed in 1978 en zijn vrouw precies tien jaar later.

1948: vraag naar goedkope design meubels

De reden dat de bekende Eames DAR stoelen eind jaren veertig werden ontworpen, was omdat er een grote vraag naar goedkope design meubels ontstond in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Een periode die in het teken stond van herstel en wederopbouw. In dat jaar werd onder andere door het Museum voor de Moderne Kunsten in New York de internationale wedstrijd voor goedkope design meubels gehouden. Charles en Ray Eames deden met succes mee aan deze wedstrijd met hun Eames DAR stoel. Deze competitie was een belangrijke springplank voor het verder de wereld in helpen van hun creatieve en praktische design meubels. De Eames DAR stoelen, verkrijgbaar in verschillende kleuren, ondersteunde het optimisme dat er heerste ten tijde van de naoorlogse wederopbouw.

De Eames DAR stoel

Kenmerkend voor de Eames DAR stoel is de diepe kuipzitting, een ontwerp dat nog steeds bij de tijd is. Het industriële ontwerp van het onderstel paste toentertijd helemaal binnen de heersende trend van wederopbouw, maar is ook vandaag de dag nog steeds heel populair. Het koppel Eames was er perfect in geslaagd om design stoelen te creëren die qua prijs ook voor het grote publiek toegankelijk waren. Wat het helemaal een topprestatie maakt, is dat ook vandaag de dag deze stoelen nog ontzettend geliefd zijn.