De Eames DAR stoelen genieten al decennialang wereldwijde faam. We nemen u hier mee terug in de geschiedenis van deze opmerkelijk vormgegeven stoel, die vandaag de dag onder andere ook in ons land verkrijgbaar is. Wie weet is dit precies wat u zoekt voor het opfleuren van uw interieur. Ook het comfort van deze stoelen is een groot pluspunt. Lees daarom hier met ons mee om meer te weten te komen over de achtergrond van deze bijzondere zitmeubelen.

De eerste Eames DAR stoel

De allereerste Eames DAR stoel werd in 1948 aan het publiek getoond tijdens een design wedstrijd van het Museum voor Moderne Kunst in New York. Deze design wedstrijd werd gehouden onder de naam ‘Low cost furniture design’, oftewel een ontwerpwedstrijd waarin economische meubelen centraal stonden. ‘Maar waar staat Eames DAR voor?’ zult u zich misschien afvragen. ‘Eames’ is de achternaam van de ontwerper Charles Eames en de afkorting ‘DAR’ staat voor ‘Dining Armchair Rod’.

Historisch kader

Charles Eames DAR

Charles Eames in een DAR zitkuip

Het is niet zo vreemd dat er in deze tijd een stoel als deze werd ontworpen. De Eames DAR stoel is uitstekend te plaatsen binnen de tijdsgeest van eind jaren ’40 en begin jaren ’50. Een groot deel van de wereld was zich aan het herstellen van de Tweede Wereldoorlog waaraan nog niet zo lang geleden een einde was gemaakt. Dat betekende dat er een snelle wederopbouw van start was gegaan. Dit resulteerde in vele grote, grauwe betonnen bouwwerken om snel en goedkoop voor zo veel mogelijk mensen huisvesting te regelen. De Eames DAR stoel paste goed binnen deze trend, met als verschil dat de vele kleuren waarin de stoel leverbaar was een vrolijke noot in het geheel bracht.

Unieke kenmerken van de Eames Dar stoel

De oorspronkelijke Eames DAR stoel was een eetkamerstoel met een plastic kuipzitting, beschikbaar in diverse kleuren. Het authentieke onderstel bestond uit een constructie van verchroomd staal in een ontwerp dat geïnspireerd was op het industriële design, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Er werden meteen na het presenteren van deze stoel miljoenen exemplaren geproduceerd. De grote populariteit van de Eames DAR stoel is eigenlijk nooit vervaagd. Het design van de stoelen wordt ook vandaag de dag nog als heel eigentijds beschouwd.

Eames DAR stoelen vandaag

Eames DAR onlineOver de hele wereld worden nog steeds veel Eames DAR stoelen verkocht. De Eames DAR stoelen hebben ook hun weg naar Nederland weten te vinden. Ze pronken in steeds meer Nederlandse woningen. Hoewel het originele ontwerp van de Eames DAR nog steeds verkrijgbaar is, zien we ook dat er verschillende varianten zijn ontstaan met zitkuipen in verschillende vormen, aangepaste armsteunen en nieuwe soorten onderstellen. Ze zijn een echte cult geworden binnen de woninginrichting, zeker nu de stoel grootschalig als replica wordt aangeboden. Bovendien zijn ze allang voorbij gegroeid aan hun status als enkel eetkamer- of keukenstoel. We zien steeds vaker dat de Eames DAR stoelen worden gebruikt als hip zitmeubel in de woonkamer. Vooral de felgekleurde varianten worden regelmatig gebruikt als fris kleuraccent in het interieur. Ook het bedrijfsleven heeft deze praktische en trendy ogende stoelen ontdekt.